Courtesy of Museu Nacional d'Art de Catalunya | Licence: CC BY 4.0
Courtesy of Museu Nacional d'Art de Catalunya | Licence: CC BY 4.0

Monastery of Santa Maria de Jonqueres in Barcelona

2nd September 1827

Adolphe Hedwige Alphonse Delamare

From the collection

Title

Monastery of Santa Maria de Jonqueres in Barcelona

Date

2nd September 1827

Description

El monestir, de monges Comanadores de Sant Jaume, es va establir a Barcelona al segle XIII. Ocupava el solar que hi ha entre la Plaça Urquinaona, el carrer de Jonqueres i la Via Laietana (antic Torrent de Jonqueres). Després de dissoldre’s la congregació el 1810, l’edifici es convertí en hospital militar, tal i com mostra el rètol que apareix a sobre de la porta d’entrada al dibuix. El 1867 es va convertir en església parroquial dedicada a la Concepció i Assumpció de la Mare de Déu, i el 1871, després de gestions per evitar l’enderroc, l'edifici es va traslladar a l'actual barri de l'Eixample que, en aquesta època era una zona de camp, conservant l'estructura original del monestir; el claustre, però, no es traslladà fins el 1888. L’actual església consta també d’un campanar procedent de l'església de Sant Miquel que havia estat derruïda el 1869.

Descriptive Medium: Watercolour and graphite pencile on paper

More details about this record can be found on the collection website

Disclaimer

TWW try to keep the information on this page up to date. However, for the most accurate information you should always consult the owning collection

From the Watercolour World

Location

Plaça d'Urquinaona, Barcelona, Spain

Country

Continent

Location Accuracy

Pinpoint

Medium

Tww Comment

The monastery depicted was established in the 13th century. At the time of this painting it was being used as a military hospital, before being converted into a parish church in 1867 and moved to its present location in 1871.

Credits

A comment or a correction? We're always pleased to know more: [email protected]